Øjenmakeup – en trin-for-trin vejledning for påførsel af mascara

Øjenmakeup er nok til at forbedre dit endelige look betydeligt. Når det lægges rigtigt, kan det forme øjet på en måde, der gør øjenskygge og eyeliner overflødige. Men det er lige så vigtigt som at vælge den rette mascara, at du bruger den korrekt. Selvom kvinder som regel har brugt denne form for kosmetik, siden de var meget unge, er der mange af dem, der bruger det forkert. I modsætning til den gængse opfattelse, er det ikke pærelet at lægge øjenmakeup! Hvordan maler man øjenvipperne? Hvad gør man, når de klumper sammen? Hvilke egenskaber har mascara, og hvad indeholder den. Hvornår skal du købe en ny, og hvordan skal du vedligeholde den?

Sådan påfører du mascara

Eller snarere: sådan gør du ikke! Det er bestemt ikke som i 1960erne, hvor næsten alle kvinder havde vipper, der stak frem som istapper fra et tag. Generelt bør teknikken afpasses efter øjets facon. Hvis du har indsunkne øjenlåg, er det bedst at lade være med at farve undervipperne. Det samme gælder for meget lange undervipper, da de kan forvrænge øjets facon, hvis de fremhæves for meget. I så tilfælde er det bedre at børste undervipperne forsigtigt, blot til de lige er synlige. For at forlænge øjenvipperne og gøre dem tykkere, kan du komme et tyndt lag gennemsigtigt pudder mellem de to lag. På den måde vil øjenvipperne se kraftigere og længere ud.

Hvad du skal gøre, når øjenvipperne klumper sammen?

Hvis det er lykkedes dig at få vipperne klumpet sammen, kan du forsøge at skille dem fra hinanden med en særlig børste – af metal eller plastik. Brug aldrig en knappenål til dette, da det kan være farligt. Mens du kommer mascara på de øverste vipper, skal du bevæge børsten en anelse frem og tilbage, så alle vipperne kommer ind mellem børsterne. Når dette er gjort, stryger du børsten langs øjenvipperne. På den måde kan de blive helt sværtet ind. Spidsen på børsten kan bruges til at farve de øjenvipper, der vokser i øjenkrogen.

Hvis din mascara ikke virker, som den skal, er det muligt, at den ikke længere er frisk. Hvis din mascara er tørret ud, kan du hælde en dråbe makeupfjerner i. Lad være med at gøre det, hvis din mascara indeholder kashmir, for ellers vil den begynde at sværte og skalle af.

Mascara – sammensætning og egenskaber

For længe siden holdt mascara op med bare at være til farvning af øjenvipper. Nu bruges den desuden til at gøre dem kraftigere, længere og mere buede, og den virker nærende. Dette skyldes hovedsaligt en hensigtsmæssig blanding af ingredienser. For at styrke øjenvipperne bør mascara indeholde E-vitamin, ceramider og kashmir proteiner, til næring – keratin, plantevoks og bivoks, og til at holde dem fugtige og elastiske – B5-provitamin (panthenol), chitosan og plantevoks og bivoks. Egenskaberne i mascara, der gør vipperne kraftigere, kommer an på tilstedeværelsen af aluminiumsforbindelser og silkepartikler, kashmir og mohair, for at gøre dem blanke – silikone, og for at styrke dem – latex partikler.

Hvornår skal du købe en ny?

Holdbarheden for mascara er som regel 6 måneder. Pakken er påstemplet PAO-tegnet, symbolet for en åben beholder med et antal måneder, inden for hvilke produktet skal bruges. Hvis du tilfældigvis har glemt, hvornår mascaraen blev åbnet, er det værd at se på konsistensen. Hvis den tydeligvis har ændret sig, dvs. hvis mascaraen er blevet tør, lugter underligt og sværter, er det bedst at smide den væk.

Mascara er baseret på vand, hvilket øger risikoen for, at bakterier og andre mikroorganismer kan formere sig, så udløbsdatoen for denne type kosmetik er som regel kort. Desuden bruges mascara tæt på øjnene, så hvis den er udløbet, kan den forårsage alvorlig skade.

Sådan passer du på mascaraen?

Mascarabørsten bør vaskes grundigt mindst en gang om ugen. På den måde fjerner du den indtørrede mascara fra børsten, hvilket bidrager til at bevare børsternes oprindelige facon. Det er værd at gøre, især fordi man på denne måde minimerer risikoen for klumper, der vil overbelaste øjenvipperne. Desuden forlænger en ren børste mascaraens levetid.

Makeup tips til øjenvipper

  •  Når du skal fjerne vandfast mascara, kan du bruge særlig kosmetik til dette formål. Ellers vil du muligvis ikke kunne få det helt af, og dette kan irritere øjet
  •  Efter hver brug skal du sørge for at lukke mascaraen ordentligt, fordi den indeholder flygtige olier, der vil fordampe, når der er luft i beholderen. Når det sker, mister mascaraen mange af sine egenskaber.
  •  Stik langsomt og forsigtigt børsten i beholderen.
  •  Kvinder, der går med kontaktlinser, bør undgå mascara, der indeholder partikler til at gøre vipperne længere eller tykkere, da disse mascaraer kan sværte.