Spaltede ender. Hvorfor knækker hårspidserne?

Årsagerne til spaltede spidser er i hvert fald nogle få. Naturligvis er årsagen til hårskader ikke altid mekanisk, men den triste sandhed er, at vi i de fleste tilfælde er dem, der gør det forkerte. Det er på høje tid at få en bredere forståelse af, hvad der svækker hår og så undgå det.

Du har måske det tykkeste og stærkeste hår i verden, men dets spidser udsættes konstant for skader, og derfor kan det flække og brække af. Hvorfor sker det?

Hvorfor knækker hårspidserne og flækker?

Hovedårsagen er, at hvert hår har en konisk form, med den smalleste del ved spidserne. Det betyder, at hårspidserne er de tyndeste og mest skrøbelige dele af hele hårstrået. Det betyder også, at de er tilbøjelige til mekaniske skader, fordi hårspidserne i de fleste tilfælde ligger på skuldrene, hvilket fører til friktion. Det er også værd at indse, at mangel på næringsstoffer eller fugt påvirker hårspidserne først, eftersom de er de dele af håret, der er placeret længst fra hårsækkene – kilden til næringsstoffer.

Det er naturligvis ikke de direkte årsager til hårskader. Faktorerne, der bidrager til spaltning af svagere og mere skrøbelige hårspidser, er talrige, og det er helt afgørende at vide, hvad de er.

De mest almindelige årsager til svagt hår

● Dårlige spisevaner og usund livsstil

Dit fysiske udseende er i høj grad et spørgsmål om, hvordan du passer på dig selv, og hvad du spiser. Hvis du for eksempel konstant har travlt, har uregelmæssige måltidstider, og den mad du spiser ikke er næringsrig, så bør du ikke blive overrasket over, at dit hårs tilstand er dårlig. Som en konsekvens flækker hårspidserne, og du ender med tørt, kruset og statisk hår. Det anbefales at skære ned på stærkt forarbejdede og fedtholdige fødevarer og fokusere mere på at inkorporere flere grøntsager, frugt og gode fedtstoffer i din kost.

● Misbrug af varmestyling

En af de hyppige årsager til spaltede spidser er varmestyling – ikke kun føntørring, men også glatning eller krølning. Hvis du indstiller en høj temperaturindstilling uden at yde nogen beskyttelse til håret ved enten at påføre en olie eller et varmebeskyttende middel, kan du være sikker på at du beskadiger hårstråene. Dem, der tager et hårdt slag, er de mest skrøbelige dele, som naturligvis er hårspidserne. Når du styler, skal du altid beskytte håret og bruge enten en lav eller medium temperaturindstilling af dit stylngsredskab.

Træk i håret under børstning

Et andet problem inkluderer at bruge en forkert børste, der i stedet for at glide glat langs hårstråene, griber fat i noget af håret og trækker i håret. Nøglen til succes er at vide, hvordan man udfiltrer håret uden at forårsage skade, og at vælge det rigtige hårtilbehør. Ved at kombinere begge ting får du garanti for, at du hverken trækker håret ud med roden eller knækker håret, hvilket øger risikoen for spaltede, tørre og grove spidser. Uden tvivl er mekanisk skade en af ​​de primære årsager til svagt hår.

● Kronisk stress, sygdomme og immundefekt

Det er klart, at der også er andre ting, der påvirker den måde dit hår ser ud på, og de inkluderer f.eks. den aktuelle tilstand af din krop. Ender kan flække og hår kan blive svagere og tyndere, når du lider af en række kroniske sygdomme. Der er også visse medikamenter, der har en negativ indflydelse på hormoner, der fører til ubalance, og dette påvirker håret. Kronisk stress og immundefekt har også en negativ effekt på håret.

Brugen af forkerte hårprodukter

En fejl, der kan føre til spaltede spidser, omfatter behandling af hår med de forkerte produkter. Forkerte produkter er dem, der ikke opfylder dine nuværende hårbehov, og produkter hvis kvalitet er tvivlsom og er skabt med potentielt skadelige stoffer såsom dehydrerende alkoholer, irriterende parabener eller allergi-udløsende duftstoffer. En god og økologisk formel garanterer at dit hår ikke bliver dehydreret og udsat for spaltning.

At sove med vådt, løst hår

Enderne flækker også på grund af den uvane, som nogle mennesker har udviklet med at sove med vådt hår. Hvis du vasker hår ved sengetid, så husk at tørre det inden du går i seng, fordi vådt eller fugtigt hår er langt mere sart og udsat for skader, end når det er tørt. En anden god idé at følge er at sætte håret i en løs knold eller fletning for at forhindre, at det gnides mod en ru overflade af sengetøj. På denne måde vil du minimere risikoen for mekaniske skader.

● Besøg hos en frisør uregelmæssigt

Sidst, men ikke mindst, et problem, der ikke synes at være indlysende. Hvor ofte besøger du en frisør? Hvis dit hår spalter, besøger du sandsynligvis en frisør for sjældent. Det er virkelig vigtigt at besøge en frisørsalon regelmæssigt, mindst en gang hver tredje måned for at få klippet håret. Jo hurtigere du slipper af med de beskadigede hårdele, jo hurtigere forhindrer du yderligere svækkelse. Naturligvis kan du prøve at gøre det selv, men hvis du trimmer håret på en forkert måde, især ved at bruge en sløv saks, så skader du dit hår endnu mere.