Hjemmelavede midler mod bumser og hudorme

Selvom bumser som regel er et problem, der rammer teenagere, kan denne ubehagelige tilstand også tit påvirke voksne. Filipenser er tilbøjelige til at dukke op i ansigtet, ved halsen eller på ryggen, uanset hudtypen. Det tager fra nogle få til en snes (eller flere) dage, før de heles. Husk altid at du ikke selv må klemme dem ud, fordi dette kan forårsage flere udbrud. I stedet bør du bruge hjemmelavet pasta, creme eller skintonic, der vil få filipenser til at heles hurtigere og forebygge ar dannelse og misfarvninger. På den anden side er hudorme en blanding af talg med hård hud, der blokerer åbningen af en pore i huden. Hudorme bliver nemt enormt betændte på grund af bakterier, hvilket fører til filipenser. Bliv fortrolig med disse opskrifter på hjemmelavede midler mod bumser og hudorme.

Hjemmelavede midler, der gør det af med filipenser

 • Pasta med honning og kanel
  Dette middel laves ved at blande honning og kanel. Når du har en tyk pasta, kommer du den på pletvist – kun på filipenserne – og lader den sidde natten over. Kanel og honning er berømte for deres antibakterielle virkning, der vil standse filipensens udvikling. Når du vågner vil huden helt have absorberet masken, og bumsen vil være betydeligt mindre. Gentag denne behandling i adskillige nætter, til den forsvinder helt.
 • Hvidløg
  Hvidløg indeholder zink og svovl med antibakterielle og rensende egenskaber. Pil et fed hvidløg og hold det på det betændte sted i et kvarter, hvorefter du vasker ansigtet grundigt. Gentag dette flere gange, så skal du snart slippe af med bumserne.
 • Tomatpuré
  Tomater indeholder lycopen (der bekæmper akne) og syrer, der har en stærkt tørrende virkning. For at lave tomatpuré moser du tomaten med en gaffel og kommer derefter puréen på de problematiske steder og skyl med vand efter 15 minutter.
 • Maske af gurkemeje og kokosolie
  Gurkemeje har en stærkt antibakteriel og blegende virkning. Du kan derfor blande den med kokosolie og komme den på det betændte sted. Denne maske vil forhindre bumsen i at udvikle sig.
 • Citrussaft
  Den syre, der findes i citrus er effektiv i heling af friske filipenser. Du presser bare lidt saft ud af hvilken som helst citrusfrugt og bruger en vatpind til at komme den på pletten. Du må ikke komme den på hele ansigtet, da den tørrende virkning kan være for voldsom.
 • Tandpasta
  Brug en hvid tandpasta i stedet for den farvede gel. Produktet indeholder stoffer med egenskaber, der kan udtørre filipensen.
 • Tvekulsu natron
  Bland en knivspids tvekulsur natron med nogle få milliliter vand til det bliver tykt, og kom det så på bumsen i 30 minutter. I dette tidsrum vil natronen rense og udtørre det område, hvor bumsen sidder og således få den til at heles hurtigere. Natron har en meget stærk virkning, så den bør kun bruges en gang.

Hjemmelavede midler mod hudorme

 • Fyrretræsolie
  Dette er et billigt produkt, der kan købes i materialhandelen. Det skal blandes med petroleum eller kerosin i et forhold på 10 ml olie til 40 ml kerosin. Kom derefter blandingen på en vattot og begynd at vaske ansigtet med den nænsomt, men fast. Nogle kvinder kan reagere negativt over for lugten på denne blanding, så hvis den bruges om aftenen, er det en god ide at vaske efter med varmt vand og følge dette med en mild fugtighedscreme. Olien kan også bruges til et dampbad for ansigtet. Du gør simpelthen dette ved at hælde 10-15 ml olie i en skål meget varmt vand, hvorefter du dækker hovedet med et håndklæde og holder ansigtet i dampen i omkring 10 minutter.
 • Aspirintonic
  Den eksfolierer huden og renser porerne og fjerner således hudorme. For at lave den skal du bare opløse omkring 15 aspirintabletter i 100 ml vand. For optimal konsistens og yderligere antibakteriel virkning kan du tilføje lidt glycerin eller fyrretræsolie. Opbevar denne tonic i køleskabet i 2 uger og kom den på ansigtet med en vattot hver dag.
 • Scrub af mælk og ris
  For at lave den hælder du simpelthen mælk over ris og lader det sidde i nogle timer, hvorefter du blender det. Brug den resulterende ensartede mos til at gøre ansigtet rent med forsigtige bevægelser. Skyl derefter huden med varmt vand. Eksfolier om aftenen.

Tilbehør og anordninger, der kan hjælpe med at bekæmpe hudorme

 • Rensebørster til ansigtet
  Rensebørster til ansigtet giver dig grundig eksfoliering i ansigtet, samtidig med at du får en massage. Der bør ikke trykkes for hårdt, og hvis der er tale om meget følsom hud, er det bedst at bruge meget nænsomme børster eller lade helt være. Desuden kræver sådanne ansigtsbørster grundig og jævnlig vask, da de ellers vil komme til at huse bakterier.
 • Porerenser
  Det er værd at prøve elektriske anordninger, der suger indholdet af porerne ud. For at bruge dem fugter du huden med forstøvet van, der produceres af renseren, hvorefter du bevæger den omkring på huden. Derefter vasker du ansigtet og kommer fugtighedscreme på. Disse anordninger er ikke den bedste løsning for kapillærerne og meget følsom hud, fordi de kan give blå mærker.

Sådan hjælper du kampen mod hudorme

Som hjælp mod hudorme skal du både undgå sæbe og udtørrende ingredienser i kosmetik, der kan irritere huden, såsom mentol og alkohol. Alle disse stoffer kan få huden til at skalle af, hvilket derefter kan føre til tilstopning af porerne med døde celler fra overhuden. Desuden bør du ikke bruge tykke cremer, med mindre du virkelig har brug for dem. Desuden bør du jævnligt eksfoliere huden med en creme eller væske, der indeholder salicylsyre (BHA), som vil hjælpe dig med at fjerne døde celler. Desuden gennemtrænger denne ingrediens porerne, hvilket forbedrer deres facon, så eventuel talg kan udskilles ved hudoverfladen.

Det er også en god ide at konsultere en dermatolog.  En receptpligtig retinoid creme normaliserer celleproduktionen og forbedrer porernes funktion. Der er heller ingen grund til forbigå skønhedsbehandlinger og plejende behandlinger i skønhedssalonen. Kemiske peels, mikrodermabrasion og laser eksfoliering er blandt de behandlinger, vi anbefaler mest.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *