Hvad er de bedste ingredienser i creme mod rynker?

Creme mod rynker bruges til at pleje moden hud, der viser tegn på aldring. Den bør bruges uanset hudtype, da problemet med aldrende hud påvirker alle. Dog er de første, der bør begynde at bruge en creme mod aldring, dem med moden hud. Hvad kendetegner moden hud, og hvilken creme til moden hud bør man vælge? Hvilken ingrediens bør der være i creme mod rynker og hvordan bruger man den rigtigt?

Hvad kendetegner moden hud?

Selvom hudens aldringsproces begynder, når man fylder 25, defineres moden hud som ansigtshuden på en kvinde på 50 og derover. Omkring 45-års alderen bliver kønshormonerne mindre koncentrerede, og kroppens biologiske ur sløver stofskiftet. Et langsommere stofskifte afspejles ikke blot i kroppens facon, men også i huden: talgkirtler og fibroblaster, der producerer kollagen and elastin, virker ikke så hurtigt, og fornyelsen af hudceller er også meget langsommere. Resultatet er, at huden bliver slap. Hvis man vælger hensigtsmæssige kosmetiske produkter, vil det være med til at sinke hudens aldringsprocesser, som desværre er uundgåelige.

En creme til moden hud 

Behandling af moden hud afhænger af to faktorer:

 1. Kosmetikken skal afpasses efter hudtypen. Desuden kan moden hud være følsom, meget tør, normal, en kombination eller fedtet.
 2. Cremer beregnet til moden hud skal indeholde afprøvede og effektive aktive stoffer.

En dagcreme for moden hud bør ikke blot nære huden men også beskytte den mod UV-stråler, som er årsag til dannelsen af frie radikaler, der får huden til at aldres hurtigere. Derfor er hovedingredienserne i dagcreme, der er beregnet til moden hud: 10-15 SPF, antioxiderende stoffer, der forhindrer dannelsen af frie radikaler, og fugtgivende ingredienser, fordi tør hud aldres hurtigere.

Dog har natcreme til moden hud til formål at regenerere huden. Natten igennem har huden tid nok til at reparere de skader, der sker om dagen. Virkningerne afbødes med en natcreme.

Hvilke ingredienser bør en creme mod rynker indeholde?

Der findes mange stoffer, der er effektive i plejen af moden hud. Deres virkning er som regel flerstrenget, hvilket vil sige, at de har til formål at beskytte, regenerere, fugte og nære huden, alt sammen på en gang. Disse er:

 • A-vitamin
  I cremer, der er beregnet til moden hud, kan dette vitamin være til stede i forskellige former afhængigt af virkningen. Det bruges som regel som retinol, der accelererer regenereringen af overhuden og hudcellerne og fornyer kollagen-fibre, så huden bliver mere elastisk. Desuden bleger retinol misfarvninger, så hudens farve udjævnes, og den stimulerer dannelsen af nye blodkar, der leverer næring til cellerne.
 • C-vitamin
  Afhængigt af koncentrationen kan det være til stede i form af ren ascorbinsyre eller i form af fedtopløselige derivater. Cremens styrke stiger i takt med koncentrationen på det C-vitamin, den indeholder. Sidstnævnte modvirker frie radikaler og kan både gøre huden tykkere og stimulere dannelsen af kollagen. Desuden bleger den eventuelle pletter og den forbedrer blodomløbet i kapillærerne, så din teint udjævnes og huden får en sund, frisk farve.
 • Niacinamid (B3-vitamin, PP)
  Dette forebygger at hudens kollagen stivner, så huden mister sin elasticitet, hvilket sløver aldringsprocessen. Desuden fjerner den misfarvning, lysner huden og reducerer rynker.
 • Regenererende peptider
  Alt efter type stimulerer de regenerering af huden, forbedrer produktionen af kollagen eller har del i processen med at skabe nye blodkar.
 • AHA frugtsyrer
  De eksfolierer døde hudceller, fremmer cellefornyelse og glatter fine rynker.
 • Sirtuiner
  De forlænger cellernes levetid og regenererer DNA-skader.
 • Resveratrol
  Virker nogenlunde lige som sirtuiner og beskytter desuden mod frie radikaler og stimulerer celledeling; fremmer regenerering af huden.
 • Mineralelementer, såsom kalcium og magnesium
  Kalcium gør overhuden tykkere, regenererer celler, og forhindrer huden i at tørre for meget ud. Magnesium accelerer cellevækst, aktiverer cellulære enzymer og tager del i processer forbundet med kulhydratmetabolisme,
 • Phytohormoner, eller, med andre ord, plantehormoner
  Virkningen og opbygningen imiterer menneskehormoner, som der i en vis alder bliver mangel på. De fås fra forskellige planter, herunder solsikkefrø, vilde ris og soja, forebygger skade på huden, modvirker frie radikaler og lindrer inflammation. Desuden forbedrer de blodtilførslen til og næring af huden og gør den mere elastisk. Resultatet er, at de reducerer rynker,
 • Hyaluronsyre
  Denne syre har en stærkt fugtende effekt, fordi den skaber en beskyttende film på hudens overflade foruden at binde vand i overhuden.
 • B9-vitamin (folat, folsyre)
  Det accelererer hudens regenererende processer og understøtter cellefornyelse. Desuden glatter det små rynker og reducerer solstrålernes skadelige virkninger. Resultatet er, at det sløver de processer, der er årsag til hudens såkaldte fotoaldring.
 • E-vitamin
  Det sinker hudens aldringsproces, fugter, regenererer og nærer.

Sådan bruger du en ansigtscreme mod rynker

For at de aktive stoffer, der findes i cremen, kan bevare deres egenskaber, bør cremen påføres med en spatel, der som regel følger med cremen. Glem ikke at rense den jævnligt, så du ikke spreder bakterier.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *